Twój koszyk jest pusty ...
» » Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Data dodania: 24-04-2012 Składniki:

- obieraczka z ostrzami Japońskimi
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g boczku
- kilka większych pieczarek
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 20 dag sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka



Przygotowanie:

Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze części i gotujemy je w osolonej wodzie. Szkilmy na patelni ceublę z przecisniętym przez praskę czonskiem i pokrojonymi pieczarkami. Dodajemy także porkojony w kosteczkę boczek. Wszystko smażymy razem przez ok. 5 - 10 min oraz przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego (uprzednio nasmarowanego masłem) lub blaszki. Wlewamy zawartość patelni, a następnie wszystko zalewamy śmietaną. Na wierzch posypujemy starty ser żółty.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 C przez ok. 30-40 min.

Smacznego!:)

Przejdź do strony głównej

Koszyk

Twój koszyk jest pusty ...

Kontakt

Chmura tagów

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl